תאונות עבודה לעצמאיים

עצמאים זכאים לטיפול רפואי בקופת החולים בה הם חברים ובמקרים דחופים גם בחדר המיון וזאת במקרים של תאונת עבודה. כל זה תקף בתנאי שהם רשומים במוסד לביטוח לאומי במעמד של עצמאים. במאמר זה נרחיב אודות תאונות עבודה לעצמאיים.
מהן תאונות עבודה לעצמאיים?
החוק מגדיר תאונת עבודה כתאונה שהתרחשה תוך כדי עיסוק או משלח יד או בעקבות העיסוק של אותו עצמאי במשלח יד. בכדי להכיר בתאונה, אותו עצמאי יצטרך להוכיח שהתאונה התרחשה במסגרת עבודתו.
תאונת עבודה לעצמאי ודמי פגיעה
נכון לשנת 2021 כל מבוטח במדינת ישראל בביטוח נפגעי עבודה אשר נפגע בדרך לעבודתו, בדרך מעבודתו או בעת ביצוע העבודה, זכאי לטיפולים רפואיים, לדמי פגיעה ועוד. כל עצמאי אשר רשום במוסד לביטוח לאומי כעצמאי, מבוטח בביטוח נפגעי עבודה.
בניגוד לעובדים שכירים, תאונות עבודה לעצמאיים לא יאפשרו פיצוי עבור 12 הימים הראשונים בהם אותו עצמאי נעדר מעבודתו. סכום דמי הפגיעה הוא 75% מההכנסה בשלושת החודשים שקדמו לתאונה, ההכנסה תמיד תהיה חייבת בדמי ביטוח לאומי והזכאות היא לדמי פגיעה של עד 91 יום בניכוי אותם 12 ימים ראשונים.
תאונות עבודה לעצמאיים – נכות לאחר 91 יום
אם לאחר שלושה חודשים מיום התאונה העצמאי עדיין נשאר עם נכות והוא סיים את תקופת דמי הפגיעה, הוא יכול להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי שעיקרה קבלת גמלת נכות. לאחר מילוי טופס התביעה והגשתו למל"ל, הוא יוזמן אל וועדה רפואית ושם יבחן המצב התפקודי בריאותי שלו ויקבע האם הוא זכאי לאחוזי נכות.
לסיכום, קיים מושג כזה תאונות עבודה לעצמאיים ורבים מהעצמאיים אינם מודעים לזכויות שלהם ולכן לא פונים למוסד לביטוח לאומי ותובעים את שמגיע להם. ההתנהלות הנכונה לאחר תאונת עבודה תמיד תהיה דיווח על התאונה לקופת החולים, מילוי טופס 283, תיעוד מורחב של הפגיעה שהתרחשה בעבודה והגשת כל הטפסים למוסד לביטוח לאומי וזאת על מנת לקבל את שמגיע.