הסכמי עבודה – כל מה שצריך לדעת

הסכמי עבודה יכולים להתבצע בעל פה, אולם לרוב מדובר על מסמכים חתומים, שנוסחו בשיתוף עורך דין או יועץ משפטי. מטרתם של הסכמים מסוג זה היא להגדיר את היחסים בין הצדדים – מעסיק מצד אחד ועובד או מועסק, מצד שני.
מה אומר החוק על הסכמי עבודה
החוק לא מחייב חתימה על הסכמי עבודה, למעט בתחומים או בענפים מסוימים. עם זאת, החוק כן מחייב כל מעסיק להמציא לעובדיו פירוט מלא של תנאי העבודה. מכיוון שפירוט זה דומה להסכם אך כולל את רק את צד המעסיק, מקובל כיום בהעסקת עובדים חדשים לחתום עם הסכמים מחייבים, בכתב. בצורה כזאת, לצד פירוט תנאי העבודה המחייבים את המעסיק, מפרט ההסכם גם הגבלות וחיובים שונים, המחייבים את העובד.
מהו פרק זמן לתוקפם של הסכמי עבודה
הסכמי עבודה תמיד עומדים תחת מגבלות מסוימות בנושא של העסקת עובדים. לדוגמא, לא ניתן לשלול מעובד זכות המוקנית לו בחוק. כך למשל הסכם שמגדיר שכר הנמוך משכר המינימום נחשב לבלתי חוקי ולא ניתן לאכוף אותו. הסכמים ניתן להגביל מבחינת פרק הזמן שבו הם תקפים – כלומר הם יכולים להיות זמניים (לתקופה קצובה) או שלא יצוין בהם פרק זמן מסוים. ההבדל טמון בכך שכאשר הסכם מוגדר מראש לתקופה נתונה, ברגע שהוא פוקע אין חובה על המעסיק או העובד ליתן הודעה מקודמת כפי שמוגדר בחוק.
הסכמי עבודה והסכמים קיבוציים
הסכם קיבוצי הוא הסכם עבודה שרואים אותו כאילו חתם עליו כל מעסיק וכל עובד, בענף מסוים או במשלוח יד מסוים. חלק מההסכמים הללו הורחבו על ידי צווי הרחבה. בעריכת הסכם עבודה אישי בין מעביד לעובד, יש לוודא כי אין הוא סותר את האמור בהסכמים קיבוציים הרלוונטיים לעניין (במידה ויש כאלה).