מהן זכויות רפואיות

זכויות רפואיות, הן תגמול כספי או סיעודי מטעם המדינה עבור מי שמוגבל ביכולתו להשתכר בהתאם לצרכיו. הזכויות מוענקות לאזרחים באמצעות גופים שונים אשר ביניהם המוסד לביטוח הלאומי, משרד הביטחון, מס הכנסה וכדומה. מצב עניינים זה קיים על מנת להבטיח קיום יומיומי בכבוד עבור מי שאינו מסוגל לכך בעצמו מסיבה רפואית.
המושג "זכויות רפואיות" כולל בתוכו מספר קטגוריות שונות. מתוך הקטגוריות השונות ישנם מקרים של פציעה במקום העבודה, פגיעה עקב מחלה, משפחות עם ילד נכה שנאלצות לשלם על טיפולים יקרים, סיעוד לאזרחים קשישים ועוד. בכל אחד מהמקרים, על האזרח להוכיח שהוא אינו יכול לכלכל את עצמו בהתאם לצרכיו בגלל מגבלה רפואית שלו או של בני משפחתו.
איך מתחיל תהליך של מימוש זכויות?
כאשר אזרח זכאי לעזרה/סיוע כלכלית או סיעודית עקב מצבו הרפואי, עליו לתבוע את הזכות הרפואית מאחד ממוסדות המדינה. כלומר, עליו להגיש תביעה מסודרת למוסד האחראי. למדינה חוקים ברורים מאוד לגביי אילו קריטריונים מזכים אזרח או אזרחית בעזרה מכל סוג. למשל, על מנת לקבוע את מידת החומרה של מצב רפואי, קיים תקנון ליקויים המציין בדיוק כמה אחוזי נכות ניתנים בעקבות איזה ליקוי רפואי ובאיזו חומרה.
האופן שבו המדינה מחליטה האם זכאי התובע לסיוע, לרוב מתבצע בשני שלבים: תחילה עובר התובע ועדה רפואית (מטעם הביטוח הלאומי או מטעם משרד הבריאות, תלוי בזכות הנתבעת) שנועדה לקבוע את חומרת הליקוי ממנו הוא (או היא) סובלים. לפי האבחנה הרפואית בוועדה נקבע שיעור אחוזי הנכות, באם מגיעים לו. בשלב השני, המוסד המשלם מעריך עד כמה הליקוי הרפואי מגביל אותו ביכולתו להשתכר או מצריך טיפולים יקרים. על פי כך נקבע שיעור הזכות שיקבל: קצבה, גמלה, טיפול סיעודי ועוד. למשל, קצבת נכות כללית נקבעת למי שיכולתו להשתכר פחתה ב50% עקב הליקוי הרפואי ממנו הוא סובל. המוסד לביטוח הלאומי יעריך את חוסר יכולתו להשתכר רק אם על פי ליקויו הרפואי נקבעו לו אחוזי נכות בגובה מסוים. נניח, לפחות 40%.
עזרה במימוש זכויות רפואיות
אף אחד לא מדמיין מצב בו יזדקק לעזרתה של המדינה. אמת זו תופסת רבים בהפתעה גמורה. לא מפתיעה אם כך העובדה, שרבים אינם מודעים לזכויות השונות להן זכאים וכיצד בכלל פונים על מנת לקבל אותן. אלא שאז בנוסף להפתעה המהממת, הם נאלצים להתמודד מול מערכת מורכבת ולא פשוטה, עם אותיות קטנות, טופסולוגיה ואישורים רפואיים. למעשה, עליהם לדעת בדיוק מה מגיע להם, כי המערכת לא תציע מתוקף נדיבותה.
אנשים רבים נעזרים בעורכי דין המתמחים בתביעות מהסוג הזה. במקרה כזה עורך הדין מייעץ לתובע בנוגע לאישורים הרפואיים שהוא זקוק להם, עדויות (אם מדובר במחלה שהתרחשה בילדות, דוגמת פוליו) ושאר טופסולוגיה. נוסף לעורכי הדין ישנם בארץ גופים למימוש זכויות שהוקמו כדי להעניק מענה כולל לאותם אנשים. לדוגמא, חברת "לבנת פורן – זכויות רפואיות" שעל פי הרישומים, סיכויי ההצלחה של הפונים מטעמם גבוה פי 2 לפחות מסיכויים של ככל התובעים. אותן חברות עובדות עם אנשי מקצוע ונציגים מנוסים שמלווים את התובע מתחילת התהליך ועד סופו. (מעוניין/נת בעבודה המשלבת מטרה חברתית חזקה וסיוע לאזרח? לחץ כאן לפרטים נוספים)
ביקורת רבה נשמעה כלפי הבדיקות שנערכות מטעם המדינה על מנת לבסס את מוגבלותו של אדם. למשל, בדיקה שנועדה להוכיח האם מי שביקש עזרה סיעודית יכול ללכת לשירותים בעצמו או שזקוק לעזרה. בנוסף, לא אחת נשמעו עדויות מפי אנשים שפנו לביטוח הלאומי בעצמם על מנת לערער על החלטת הועדה הרפואית או בבקשה להגדיל את אחוזי הנכות עקב החמרה במצב הרפואי, ואחוזי הנכות למעשה הופחתו. חברות למימוש זכויות רפואיות מעניקות טיפול כולל בתביעה לזכות רפואית ועוזרות להתמודד עם חסמי הבירוקרטיה המתישים והלא נעימים, בלשון המעטה.