איך עובד ניתוח טכני של מניות

ישנן אסטרטגיות שונות של השקעה, כל אחת עובדת בדרך אחרת עם מטרות ועקרונות אחרים. שתי גישות עיקריות ושונות מאוד אחת מהשנייה הן הניתוח הטכני לעומת הניתוח הפונדמנטליסי. במאמר זה אסביר בקצרה את שתי השיטות על מנת לחדד את ההבדל ביניהן ואסביר כיצד עובד ניתוח טכני של מניות.
בואו נתחיל מהניתוח הפונדמנטליסיטי; שיטה זו נחשבת למתקדמת ודורשת ידע רב בשוק ההון לצד זמן רב לניתוח המניות בטרם מבצעים השקעה. ניתוח זה דורש הכרות עם החברה שאת המניות שלה אתם רוצים לרכוש. יש לעבור על הדוחות הכספיים של החברה על מנת לראות מהם הביצועים הכספיים שלה; יש לראות מהן המגמות בשוק; לעשות ניתוחים פוליטיים ועוד. ישנם אינספור גורמים אשר יכולים להשפיע על ערך מנייה ויש לקחת את כולם בחשבון. שיטה זו אינה מיועדת לטווח הקצר, אלו הן השקעות לטווח ארוך.
בשונה משיטה זו, ניתוח טכני מיועד להשקעות לטווח קצר ומתנהג בצורה אחרת לגמרי. ניתוח טכני מנסה לזהות מגמות ומחזוריות בערך המניות ולבצע פעולות רבות ומהירות של רכישה ומכירה על מנת להפיק רווחים קטנים. על פי שיטה זו אנו חוזים כיצד מניות יתנהגו על פי ההיסטוריה שלהן. כמובן שאיננו יכולים לדעת זאת בוודאות אך גם בשיטות השקעה אחרות איננו יכולים לדעת בוודאות שום דבר אלא רק לעשות הערכות מחושבות. שיטה זו שמה בצד את הדוחות הכספיים ומצב השוק ופשוט מנתחת את הגרפים על פי ההיסטוריה של המנייה. הגרפים הם הבסיס לכל בניתוח טכני, הגרפים מאפשרים לראות מחזוריות בצורה ויז׳ואלית ועל סמך המחזוריות להעריך את השינויים הצפויים בערך המנייה בטווח הקצר. כמובן שניתוח טכני אינו מתייחס אך ורק למניות, ניתן לבצע את אותו הניתוח הטכני גם לאגרות חוב, סחורות, מדדים, שערי מט״ח ועוד.
אך כאשר מבצעים רכישות כאלה בכמויות הרווחים יכולים להיות גדולים. אך ניתוח טכני של מניות וביצוע פעולות אינו יכול להתבצע סתם כך על סמך היכולות האנושיות. סביר להניח שאם ננסה לנתח בצורה טכנית מנייה זה ייקח לנו ימים ושבועות עד שנרכיב את הגרפים ונזהה את המגמות. כמובן שזה לא מעשי. ניתוח טכני של מניות עובד בעזרת תכנות מחשב המכונות לעתים רובוטים.
תכנות המחשב למסחר רובוטי מקבלות את כל המידע משוק ההון ומנתחות אותו בצורה על מנת לזהות מגמות והזדמנויות השקעה. אלו יכולות להיות תכנות המנתחות את הגרפים ונותנות המלצות לסוחרים או תכנות שממש מבצעות את הפעולות על פי אלוגריתם שהוגדר להן מראש. לתכנות מחשב אלו ישנו יתרון מסוים מכיוון שהן מאפשרות ביצוע פעולות מחושבות המנותקות מהרגש. אחת הבעיות של משקיעים היא המעורבות הרגשית, כמו למשל פחד מהפסדים, המביא את המשקיעים לבצע טעויות. דוגמה להשפעה רגשית היא שעושים ניתוח פונדמנטליסי ומבצעים השקעה לטווח ארוך על סמך הערכה מחושבת שערך המנייה יעלה, אך ברגע של ירידות חדות אנו נבהלים ומוכרים את המנייה למרות שהמגמה הכללית של עליית הערך יכולה להמשיך להתממש למרות הירידות. אך אל תזלזלו באותה הפסיכולוגיה מכיוון שבמקרים רבים היא חלק מהגורמים למחזוריות הניתנת לחיזוי בשוק ההון; כמו למשל תחושה אופטימית בשוק בשנה החדשה אשר מניעה את גלגלי המשק ותורמת לעליות שערים.
מי שרוצה לנסות ולהתנסות במחסר טכני יכול לעשות זאת באמצעות תיק השקעות וירטואלי. ישנן תכנות למסחר טכני אשר שואבות נתונים בזמן אמת מהבורסה ועורכות תחזיות וגרפים אמתיים. אך במקום להשתמש בכסף הן רק עושות סימולוציה אשר אינה מסכנת את כספכם, אך באמת נותנת לכם הזדמנות לראות כיצד עובד ניתוח טכני.
עוד על מסחר תוכלו לקרוא בבלוג של מאיר וילנסקי, לשעבר מנכ”ל City Index ישראל, או להיכנס לבלוג שלו.