גישור בין יחסי ישראל וטורקיה

משרד עורכי דין

ישראל וטורקיה היו בעבר ידידות מאוד קרובות תוך שהיו ביניהן שיתופי פעולה כלכליים וצבאיים ענפים, מעבר לזה שהתיירות מישראל לטורקיה שגשגה ועשרות אלפי תיירים מישראל היו מגיעים אליה מידי שנה בשנה.

עם עלייתו של ארדואן, שהינו פרו איסלאמי, לשלטון ב 2003 החלו היחסים בין ישראל לטורקיה להידרדר עד למשבר חריף שהגיע בעקבות המשט לעזה ב – 2010 שנועד לעורר פרובוקציה וכביכול לשבור את הסגר על עזה והוביל לתקרית המרמרה.

לאחר האסון טורקיה הקפיאה את היחסים הכלכליים והצבאיים עם ישראל והשגריר הישראלי עזב את טורקיה.

טורקיה הציבה שלושה תנאים לשיקום היחסים – האחד התנצלות על הרג אזרחיה במשט, השני תשלום פיצויים למשפחות ההרוגים והפצועים והשלישי הסרת הסגר מעל עזה וכניסה חופשית של כלילמכור את העסק שיט באופן חופשי אליה.

כמובן  שישראל סירבה להיענות לתנאים של טורקיה ומשנת 2010 ועד לשנת 2013, היה על פני השטח כמעט נתק מוחלט בין המדינות.

ב 2013 הגיע לביקור הנשיא האמריקאי אובמה, כאשר בעת ביקורו החלו תהליכי גישור בין טורקיה וישראל כאשר במרכזם שימש כמגשר האיש בעל ההשפעה הגדולה ביותר בעולם ובמיוחד על ישראל הנשיא אובמה.

הנשיא אובמה הפעיל את כישוריו כמגשר על נתניהו, תוך שהסביר לו כנראה את חשיבות שיקום היחסים עם טורקיה והאינטרסים המשותפים של שני הצדדים.

מיד לאחר עזיבתו של אובמה את ישראל ובעקבות כישוריו כמגשר, התקשר ראש הממשלה נתניהו לארדואן והתנצל על התקרית והשניים הסכימו בשיחה ביניהם להתחיל תהליך של שיקום היחסים.

אולם, תהליך שיקום היחסים ארך זמן רב ולמרות השיחה בין שני האישיים, ארדואן גינה את ישראל בחריפות ובמיוחד בתקופת מבצע " צוק איתן " וטען שישראל מבצעת " רצח עם" נגד הפלסטינים ושמעשיה גרועים יותר משל הנאצים, בעקבות כך אלפי מפגינים טורקים תקפו את נציגות ישראל בטורקיה ומשפחות נציגי ישראל נאלצו לעזוב את המדינה.

על פניו נראה שהיחסים בין שתי המדינות לא מתקדמות לשום מקום אלא ההפך רק מדרדרים, אולם בעקבות שינויים מאוד משמעותיים במזרח התיכון כמו המלחמה בסוריה ועלייתה של דע"אש, הבינו הטורקים שיש להם אינטרס ברור וחובה לשקם את מערכת היחסים עם ישראל ולחזור לשיתוף פעולה ביטחוני וכלכלי וגם על מנת להוריד ממנה את הלחץ הדיפלומטי בו הייתה טורקיה.

צדדים משתי המדינות חזרו לשולחן הגישור מתוך חובה והחלו לנהל משא ומתן באמצעות מגשרים ממדינות שונות, על מנת להגיע להסכם מוסכם שיסלול את הדרך לשיקום מלא של היחסים.

לאחר הליכי גישור חובה ומשא ומתן ארוכים, שתי המדינות הודיעו לאחרונה כי חתמו על הסכם שבעקבותיו ישראל תפצה במילוני דולרים את המשפחות ההרוגים והפצועים שישתתפו במשט לעזה ב 2010 וכן תאפשר לטורקיה לשקם את עזה ולהכניס סחורות דרך נמל אשדוד.

האם הליכי הגישור צלחו וההסכם יחזיק מעמיד תוך שהיחסים בין המדינות ישוקמו ויעלו כל דרך המלך לאורך תקופה ארוכה, לא ניתן בשלב הזה לדעת, לכן מה שנותר זה לחכות ולראות.

בריאות ורפואה הסכמים השקעות חוזים ומשפטים טכנולוגיה ואינטרנט לימודים נדל"ן פיננסים צרכנות
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
לימודי שמאות במכללת אפיק
רוצים לשנות את מסלול הקריירה שלכם ולבחור במקצוע שמצד אחד יכניס לכם פרנסה נאה, אך מצד שני גם תוכלו לדעת...
קרא עוד »
ינו 24, 2021
המרת קלטות אודיו ווידאו, לאן פונים?
האם יש לכם קלטות וידאו או אודיו אותן תרצו להמיר? אל מי פונים במקרים הללו? כיום ישנן חברות העוסקות...
קרא עוד »
יול 30, 2021
עורך דין נזיקין
אנשים מעטים מדי מנצלים את הזכות השמורה להם בחוק לדרוש פיצויים על נזקי גוף ונפש במקרים רבים. למעשה,...
קרא עוד »
פבר 24, 2022